Estudi de la marxa o de la petjada del peu, una de les millors armes que tenim els podòlegs.

Estudi de la marxa o de la petjada del peu, una de les millors armes que tenim els podòlegs.

L’ estudi biomecànic de la marxa o la biodinàmica és el desplaçament del cos recolzat sobre els peus, voluntari, progressiu i còmode per l’ organisme. En la revisió biomecànica , realitzem una exploració tant en la marxa activa com en bipedestació estàtica, observant les possibles alteracions que puguin repercutir en tota l’ estructura esquelètica (peus, genolls, cadera i esquena), tot això amb l’ ajuda de les diferents plataformes de pressions informatitzades.

De que consta l’ estudi de la marxa?
Primer de tot l’ anamnesi (recollir informació de l’ estat del nostre pacient). Posteriorment es fa una exploració manual per valorar el sistema osteo-muscular. A continuació farem les diferentes proves amb les plataformes de pressions, on ens donaran informació de repartiments de càrrega, punts de màxima pressió, torsions, així com la baropodometria, on observarem els diferents centres de gravetat. Un cop recopilada tota la informació, realitzarem les proves posturals i d’ equilibri, per arribar al final, a un diagnòstic més precís i poder aconsellar quin tipus de tractament serà el més indicat per a cada pacient.

Quins tipus de tractaments són els més freqüents?
Normalment els suports plantars d’ última generació és el tractament més demandat, però dependrà de la patologia del pacient.
La SILMA (silicona Mayral) és un tractament que va col.locat als dits per rehabilitar tant la musculatura flexora com extensora.
També mereix un apartat el tema quirúrgic del peu, on cada vegada la cirurgia podològica l’ hem pogut anar perfeccionant, per tenir uns resultats d’ èxits molt elevats.
Avui en dia el Làser també ha fet acte de presència en el món de la Podologia, des dels tractaments antiinflamatoris, berrugues plantars, fins els tractaments dels fongs de les ungles amb el Làser S30 podylas.

Per què serveix l’ estudi biomecànic?
Primer de tot per identificar les alteracions mecàniques que provoquen el dolor què ens refereix el pacient; després, perquè molts esportistes volen millorar i optimitzar el seu rendiment personal, millorar la postura, l’ equilibri, fatiga i el gest esportiu (swing), tot això per evitar possibles lesions que poden venir per una mala posició.

Recomanacions per evitar les lesions?
1. Realitzar un estudi biomecànic.
2. Realitzar l’ estudi del gest esportiu de cada disciplina.
3. Calçat esportiu específic per cada disciplina.
4. Si requereix utilitzar suports plantars d’ última generació, d’ embenaments…
5. Taula estiraments, específics per cada esport i patalogia.
6. Bona alimentació, nutrició i descans.

Com són les plantilles d’ última generació?
Podem diferenciar diferents tipus de plantilles que tenim al nostre avast: les plantilles ortopèdiques (cada cop amb més desús), les plantilles biomecàniques i les plantilles posturals.
Les plantilles biomecàniques aniran encaminades a si és home o dona, i dependrà del tipus d’ activitat esportiva què es practica per perfeccionar el tipus de tractament més adient per cada pacient. Avui en dia, adaptem els tractaments amb el treball laboral, esport, el calçat que porti el pacient. És a dir no serà la mateixa plantilla per una dona que porta sabates de talons, que la persona què va, amb calçat còmode, ni per aquell que necessita sabates de seguretat vers aquell executiu.
Les plantilles posturals són les plantilles més lleugeres que tenim, amb un pes d’ uns 10 gr, però, amb un altre concepte d’ aplicació, es basa en la col.locació de diferents elements depenent de l´estudi postural i la baropodometria.

Per finalitzar es recomana fer un estudi biomecànic anual, des dels 3 anys (sempre i quan no hi hagi una patologia anterior) fins edats avançades, ja que també tenim tractaments específics per peus diabètics o peus delicats.

D.P.Daniel Mayral i Esteban.
Consulta 201
Centro Médico Teknon

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>